Отопление чрез слънчеви колектори – предимства

За разлика от изкопаемите горива, слънчевата светлина е почти изцяло на наше разположение. Тя може да се използва както за отопление (соларни панели), така и за производство на електричество (фотоволтаични панели). Тези панели са полупроводникови устройства и са открити преди повече от 150 години. Панели се използват както при джобните калкулатори, така и при някои топлинни централи. Днес ще разгледаме отопление със соларни панели и предимствата, които предлагат пред традиционното отопление на дома.

Предимства

Като начало, слънцето има безкрайно количество енергия и то без такса за плащане. Няма вредни емисии на въглероден диоксид по време на работа, а и пестите от енергията за загряване на вода, както и за отопление на дома Ви. Колкото повече разчитаме на слънчевата енергия като алтернатива, толкова по-малко ще е потреблението на изкопаемите горива. Едно от най-големите предимства е, че соларната система може да бъде интегрирана във вече съществуваща. Тя работи ефективно дори през зимата.

Как работи?

Можете да видите и долната принципна схема на начин на работа на отопление чрез слънчеви колектори.

Схема за отопление със слънчеви колектори

Схема за отопление със слънчеви колектори

Основно, има два вида слънчеви панели – такива, които работят чрез вакуум, и такива, които работят директно чрез течност. И в двата случая специално тъмно покритие абсорбира слънчевата светлина и загрява течността в тръбите. Обичайно това покритие е силиций. На пазара има няколко вида силициеви покрития – поли-, микро-, монокристални и други, като на пазара обикновено се предлагат продукти от поликристален силиций. Виж повече тук : https://www.energy-review.bg/bg/polikristalni-i-tankosloini-fotovoltaichni-moduli/2/174/

Помпа транспортира течността до слънчевия акумулатор, откъдето топлинната енергия попада в резервоар за съхранение. Ако слънчевата светлина се окаже недостатъчна да загрее водата, конвенционална отоплителна система ще загрее резервоара до зададената температура. В зависимост от дизайна на колектора, той може да осигурява годишно 60% от необходимата топлина за затопляне на вода.

Отопление

Освен за ежедневни нужди от топла вода, слънчевите колектори могат да се използват и за отопление на дома. Можете много да спестите, ако вложите в комбиниран резервоар с буфер, който да е свързан с водата за битово ползване и водата за отопление. Когато имате два блока за отопление, работи само единият, а другият се включва, когато изразходвате част от топлата вода (например, взимате си душ).

Имайте предвид, че дори да пече слънце през по-голямата част от годината и Вие вземете последен модел слънчеви колектори, това няма да е достатъчно да покриете всички свои нужди за отопление. Слънчевите колектори са създадени по-скоро като допълнение и облекчение на бюджета. Те се изплащат в продължение на няколко години и добиват все по-голяма популярност на пазара.

Видове слънчеви колектори

На пазара ще срещнете плоски колектори и вакуумни с тръби.

  1. Панелни колектори или Плоски колектори – ще ги познаете по абсорбиращата черна повърхност, която е специално проектирана да улавя повече слънчеви лъчи и да отразява по-малко. Погълнатата енергия се прехвърля върху течност, която циркулира под повърхността на абсорбатора. Плоските колектори се отличават от вакуумните по своята изолация. При тези модели се използва традиционен изолационен материал като полиуретанова пяна. Предимствата на плоските колектори са по-ниската цена и по-ниските разходи за поддръжка и ремонт. Те могат да осигуряват топлина дори в студено време и са подходящи за подово отопление.
  1. Вакуумни-тръбни колектори – функционират на същия принцип като плоските колектори – първо абсорбират слънчевата светлина, а след това я прехвърлят под формата на топлинна енергия върху течност. Разликата е, че вакуумните колектори имат отлична изолация. Загубите на топлина са минимални. В допълнение, под тръбите е монтирано огледало за фокусиране на слънчевата светлина към тръбата на абсорбатора, което прави вакуумните колектори по-ефективни.

Предимствата на вакуумните колектори са, че могат да осигурят повече топлинна енергия дори при ограничено количество слънчева светлина. Освен това, те се нуждаят от по-малко пространство върху покрива за същата работа, която вършат плоските. Могат да се използват за покриване на повърхности, гледащи на юг. Вакуумните колектори произвеждат по-висока температура и, съответно, могат да бъдат свързвани със системи, които също произвеждат високи температури.


2 Comments

720p · January 31, 2021 at 4:19 pm

I want to admit that this is very useful, Many thanks for taking your time to write this. Anny Barrie Nora

erotik · March 2, 2021 at 7:15 am

Thanks for the blog post. Much thanks again. Really Cool. Julietta Paquito Waddington Luciana Hunter Thormora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *